AVMA LIFE Educational Resources

Cyber Crime in the Age of COVID-19: 9 Cyber Coverages to Protect Your Veterinary Practice

Posted on 6/19/2020 by AVMA LIFE
image

COVID-19 is forcing people across the globe to run their business and personal lives almost entirely online. This new environment has created ample opportunity for bad actors to take advantage of individuals and businesses alike.

To ensure financial protection from these threats, veterinary practice owners should secure cyber insurance. Here are some of the scenarios a cyber insurance policy can help protect against.

1. Event Expenses

Example: An employee clicks on a link that seemed legitimate, but then notices computer slowness and suspicious pop-ups. There is no IT resource internally to help.

Solution: A cyber insurance policy will provide legal, computer forensics and other event response expenses to provide assistance and determine the cause of the malicious activity.

2. Cyber Extortion

Example: An employee is responding to emails from multiple third parties, including one that appears to be from the company that invoices pet owners. The employee clicks on an attachment and the computers are locked. A message appears demanding 5 Bitcoin (approx. $50k USD) in order to unlock the computers.

Solution: Cyber insurance provides coverage for the response to the incident, including any forensic expenses, and the remediation of extortion including facilitation and reimbursement of payment, where insurable.

3. Business Interruption

Example: A veterinary practice utilizes electronic record management systems in order to provide care. The system malfunctions and is no longer accessible. The practice is unable to operate normally and loses revenue as a result. The practice later learns that the outage was due to a breach of the system.

Solution: Lost revenue reimbursement as a result of a breach or outage is available as part of cyber policies.

4. Digital Asset Restoration

Example: A veterinary practice utilizes data backups, but only on a bi-weekly basis. A breach occurs just before the system is backed up, resulting in 2 weeks of lost data including patient and treatment details, payment information, and payroll records.

Solution: The extra expense that results from recreating or restoring data is covered under the cyber insurance policy.

5. Media Liability

Example: A veterinary practice has a special event in conjunction with an animal shelter. An employee takes photos and collects information about the pet owners who stop by. Photos are posted on social media, and a lawsuit is tendered alleging that proper permission was not granted.

Solution: Media liability will cover the contents of a veterinarian's website and social media if complaints occur. These include an infringement of copyright, plagiarism, invasion of privacy, and defamation.

6. Social Engineering

Example: A practice manager orders a new piece of diagnostic equipment online. An invoice is later received that appears legitimate, and the practice manager transfers funds to this new equipment vendor. Days later, the manager realizes the mistake, but the funds are gone from the account.

Solution: Social engineering coverage provides reimbursement in the event of a transfer of funds due to deceptive communications directing them to do so.

7. Reputational Loss

Example: A cyber extortion incident shuts down a practice for two weeks. It is determined that payment card information was stolen during the incident and the local news media reports. When the practice is back up and running, there is a decrease in revenues by 25%.

Solution: Cyber policies will respond to an adverse media report following a breach, indemnifying insureds for lost revenues as a result.

8. PCI-DSS Fines and Penalties

Example: Payment cards are compromised as a result of a breach of the payment system utilized by the veterinary practice. An investigation is done, and it is deemed that the practice was not compliant with the data security standards imposed by the Payment Card Industry. Fines and penalties are assessed.

Solution: If a breach occurs and compliance is in question, the insurance policy will respond to the investigation and any fines and penalties that result.

9. Regulatory Proceedings

Example: A veterinary practice computer system is breached, resulting in personal information, (including financial information) being stolen. The veterinary practice delays notifications and does not follow the format required by the state statutes. An attorney general proceeds with an investigation.

Solution: Cyber insurance will respond with the costs to defend against an investigation, and provide indemnification for fines and penalties, where insurable by law.

Next Steps

Looking for more guidance? Contact an AVMA Trust cyber consultant at 800.228.7548 or fill out our inquiry form.

You can also visit the AVMA Trust COVID-19 resource centers here: LIFE resources and PLIT resources.

DISCLAIMER: This article contains only a general description of coverages and does not include all the benefits and limitations found in the policies. Coverages may vary. All references to coverages are subject to the policy's conditions and exclusions. The insurance policy will form the contract between the insured and the insurance company.

Comments

Latest Webinars

Cyber Solutions for Your Practice

Featuring AVMA Trust veterinarian Dr. Nina Mouledous, HUB International Senior Vice President of Cyber Liability Emily Selck and Stratosphere Networks Chief Information Security Officer Jesse Miller, the panel will dive into the latest strategies to shore up your practice's cyber defenses and incident response plan in an increasingly hazardous digital landscape.

View the Recorded Webinar

Employee Health and Safety in Veterinary Practice

Employee Safety is central to a healthy and productive veterinary practice. Scott Simpson, Risk Consultant for the AVMA PLIT, will present a high level overview of Worker’s Compensation data to determine how practices can apply safe handling procedures to reduce their Worker’s Compensation claims while protecting their employee’s wellbeing on the job.

View the Recorded Webinar


Navigating the Complexities of COVID-19 in 2020: a Focus on Veterinary Professional Liability and Other Important Business and Personal Insurance Coverages

This webinar sponsored by the AVMA Trusts, AVMA PLIT and AVMA LIFE will focus on the important aspects of veterinary professional liability during the COVID-19 crisis and will also review other business and personal coverages relevant to protecting your assets during COVID-19.

View the Recorded Webinar

Something to Chew On: A Start to Finish Overview of Foodborne Outbreak Investigations

What do Lettuce, Turkey, and Papayas have in common? They have all been the source of recent foodborne outbreaks! This webinar will provide an overview of how multistate foodborne outbreaks are identified and investigated. It will also provide a detailed review of some recent Salmonella and E. coli outbreak investigations. Come learn how veterinarians are involved in investigating and preventing foodborne outbreaks.

View the Recorded Webinar


Solving the Mystery of Recruiters: Their Role in Your Career and How to Get on Their Radar

For some veterinary professionals, there might be an air of mystery surrounding recruiters and how to work with them. To solve that mystery, we’ve invited Stacy Pursell of The VET Recruiter to present the next session in the American Veterinary Medical Association (AVMA) Life Webinar series!

View the Recorded Webinar

Illness Outbreaks Linked to Enteric Zoonoses and the Interconnectedness of Human and Animal Health

Finding ways for people to interact with animals and enjoy the human-animal bond, while remaining healthy is what veterinarians do best. Attend this webinar and learn more about the tools and resources which provide valuable information to keep pets and pet owners healthy.

View the Recorded Webinar


Sleeping Well Through Shiftwork and Stress

The importance of sleep quality and quantity is often over looked when thinking about our physical and mental well-being. Come learn about the science of sleep and how to achieve consistent, sufficient, and restorative sleep.

View the Recorded Webinar




Past Webinars

How to Buy a Veterinary Hospital

Download Presentation Slides

Healthcare Provider Mental Health: Preventing Suicide and Building Resilience

Download Presentation Slides

Download Presentation Q&A

The Millennial Relationship to Service Brands

Download Presentation Slides


Part I: Mental Health & Wellness

Download Presentation Slides

Part II: Reversing Poor Wellbeing

Download Presentation Slides

Managing Well-being and Rapid Change

Download Presentation Slides